Verksamhetsplan 2025
Verksamhetsplanen består delvis av programmet för 2025 och delvis av övrigt arbete med att svara på inkommande förfrågningar och ärenden, bevaka natur-, klimat- och miljöfrågor och driva påverkansarbete gentemot kommunen och andra. Vi vill fortsätta arbeta för bevarandet av värdefulla naturmiljöer och skogsområden och uppmärksamma behovet av omställning till ett mer hållbart samhälle. Ett stort fokusområde för året blir deltagandet i Viable Cities/Klimatneutrala Boden 2030 där vi som medpart kommer att delta i arbetet mot ett klimatneutralt Boden.
Vi vill också fortsätta vårt påverkansarbete gentemot kommunen och Stegra kring utformandet av Boden Industrial Park och bevaka den ”gröna” omställningen med allt vad den innebär.
Vi ser dock att vi är mycket få aktiva i styrelsen och bland medlemmarna, och ser behov av att bli fler aktiva för att kunna hantera den stora mängden inkommande samrådsremisser, förfrågningar och ärenden av olika slag. Vår ambition är att ha en aktiv och levande skogsgrupp och Natursnoksverksamhet men ser att vi i dagsläget inte har tillräckliga resurser för att nå dit.
Målet är också att bli mer aktiv i vårt digitala kommunikationsarbete, men ser även där att vi skulle behöva ha stöd av fler för att kunna uppnå den nivå av aktivitet som vi skulle önska.
Vi kommer i år därför växla ner antalet programpunkter något. Vi kommer även att försöka engagera medlemmar för att bli fler som utför praktiska insatser och bidrar till att föreningen kan fortsätta hållas levande. Detta i en tid där engagemang till skydd för naturen kanske är viktigare än någonsin.
Planerade aktiviteter
13 mars: Årsmöte samt information från REBAB om utvecklingen av avfallsanläggningen i Boden
Årsmötet och information från REBAB om vad som är på gång kring utökningen och utvecklingen av avfallsanläggningen i Boden. Vi fikar och avslutar kring 19:30.
10 april: Föreläsning: invasiva främmande arter – ett hot mot biologisk mångfald
Invasiva främmande arter är arter som med människans hjälp kommit till nya områden och där sprider sig så kraftigt att de blir ett stort problem. De utgör nu ett av de största hoten mot biologisk mångfald i världen och kan också orsaka stora ekonomiska förluster genom sin påverkan på skogs- och jordbruk, infrastruktur och byggnader.
Lena Bondestad och Sara Byrsten från Länsstyrelsen Norrbotten berättar om vad vi har för invasiva främmande arter, var de finns, vilka problem de orsakar, vad markägarens ansvar är och hur vi kan hjälpas åt att bekämpa dem.
26 april: Kläd- och växtbytardag vår/sommar
Häng med på årets första kläd- och växtbytardag – klimatsmart, billigt och väldigt roligt!
Inlämning av grejer sker på fredag 25 april kl. 12:00-16:00 samt under lördagen 26 april kl. 10:00-14:00. Tag med kläder, skor och växter och byt mot något som du hämtar ut under lördagen. Fikaförsäljning finns!
31 maj: Skogsutflykt till vackra Bjässberget
Vi besöker Bjässbergets biotopskyddsområde och tar del av mångfalden av arter såsom sällsynta mossor, lavar och kärlväxter. Kanske får vi en skymt av pilgrimsfalk och blommande norna?
Ta med fika och kläder efter väder!
23-25 augusti: Skördefest och miljödagar
Besök vårt tält och prata natur och miljö, på hembygdsområdet.
27 september: Kläd- och växtbytardag höst/vinter (del av Green Action Week)
Årets andra kläd- och växtbytardag – tillsammans bidrar vi till mer hållbar konsumtion, och har roligt på kuppen!
Inlämning sker på fredag 26 september kl. 12:00-16:00 samt under lördagen 27 september kl. 10:00-14:00. Tag med kläder, skor och växter och byt mot något som du hämtar ut under lördagen. Fikaförsäljning!
Oktober/november: Klimatcafé
Under hösten planerar vi att anordna ett klimatcafé där vi fikar och pratar om vad vi själva kan göra för att ställa om till ett mer hållbart liv. Mer information kommer!