Ordförandeord

Ordförandeord 2020/2021

Naturskyddsföreningen i Boden ångar på med utflykter och aktiviteter men pandemin påverkar programmet och det kan hända att vissa möten måste ändras, ställas in eller flyttas fram, beroende på hur riktlinjerna för umgänge ser ut under 2021. I januari till exempel testar vi att träffas digitalt istället för fysiskt, det blir nog ett spännande samtal, glöm inte att ta med fika! Vad mer? Jo, föreningen har köpt en slåtterbalk så vi kan sköta små ängsmarker. Den här apparaten är tillgänglig för alla medlemmar i Boden och vill du prova: kontakta styrelsen. Vi söker också en äng med det där lilla extra, en plats att återkomma till år efter år och samlas kring. Att se hur en äng skiftar över tid är ju det bästa. Verkligen, det bästa.

Alexis

 

Ordförandeord 2019/2020

År 2020 ser vårt program lite annorlunda ut, då Naturskyddsföreningen i Boden fått en rätt stor summa pengar från Postkodstiftelsen till utflyktsserien ”Fyra årstider”.  Dessa projektpengar är menade att genom möten med naturen utveckla kunskap och en positiv känsla för naturen. Förhoppningen är att locka ut människor som är nyfikna på små äventyr, men som saknar vana av friluftsaktiviteter.

Det här kommer kräva en hel del arbete vilket gör att programmet i övrigt är mer sparsmakat. Alla detaljer kring projektet Fyra årstider är inte spikade i nuläget, det kommer mer information senare i mailutskick och annonsering.

Är du medlem i Bodenkretsen och vill få utskick med information om utflykter, klädbytardagar, blomstervandringar med mera, anmäl gärna din mailadress till någon av oss i styrelsen.

 

Alexis Breidenskog-Mikko

 

Ordförandeord 2018/2019

Valen till kommun, landsting och riksdag är överstökade och tyvärr lär det dröja innan vi kan se om miljö- och klimatfrågorna hamnar på dagordningen. Vi anordnade själva en liten utfrågning om hur kommunpolitikerna i Boden ställer sig i dessa frågor. Vi bjöd också politikerna till en picknick på Gruvberget, där vi lyfte fram vårt förslag att göra området till ett kommunalt reservat. Vi fick bra respons och hoppas få se det politikerna ställde sig positiva till infrias.

Vi ska skänka boken ”Klimatet och omställningen” till partierna som tagit plats i fullmäktige efter valet. Klimatförändringarna går allt snabbare, särskilt här hos oss i norr, vilket påverkar våra liv och hotar de växter och djur som finns här. Det är mycket bråttom, att få till verkliga förändringar och sänkningar av koldioxidutsläppen. 

Vi bjuder in alla, att vid de mindre sammankomster som planeras på temat under året, uttrycka tankar, känslor, idéer och föreställningar kring klimatet, oavsett vilka dessa är. Vi vill höra vad som händer i dig! Vilka tankar och känslor har du? Känner du för att engagera dig? Hur tror du att du kan påverka mest? Hur kan vi stödja dig/er i detta?

/Jessica

Ordförandeord 2017/2018

Mikroplast som hamnar i havet är ett miljöproblem som vi inte får glömma. Den kommer bland annat från däckslitage, konstgräsplaner, båtbottenfärg, nedskräpning och inte minst från tvättmaskiner då vi tvättar syntetfibrer. Till exempel så kan en enda fleecejacka släppa ifrån sig upp emot 250 000 partiklar per tvätt.
Det har börjat forskas om detta problem och hur vi ska kunna minska mikroplasterna som fiskar och andra vattenlevande djur får i sig och till sist hamnar på matbordet. Havsforskare i USA har utvecklat en boll som heter Corabollen och som har inspirerats av korallen. Koraller låter vatten att flöda igenom dem och plockar upp små saker från det flödande vattnet, vilket också bollen gör, den åker med i tvättmaskinen när kläderna tvättas. Sedan måste fibrer, ludd och hårstrån rensas från bollen och slängas i soporna. Jag kommer i fortsättningen att spana efter en boll i affären som kommer placeras i min tvättmaskin.

/Jessica

Ordförandeord 2016/2017

20160825_175251_hdrVäxtkraft

Jag läste en artikel av Lotta Gröning där det stod att EU vill avveckla svenskt jordbruk norr om Skåne. Ska det vara storjordbruk i framtiden, monokultur som utarmar jordarna där bara lönsamheten är den avgörande faktorn?
Jag blir orolig över utvecklingen som inte är klimatsmart, det blir långa fraktsträckor om vi ska transportera hit mat till Norrbotten.
Vi har ju i sommar haft en ekologisk odling i stadsmiljö där vi bl.a. har odlat både sallad, potatis,broccolli och persilja. Man kan odla på balkong, kanske har man tillgång till en trädgård där du kan offra kanske 10-15 m2 gräsmatta för att plantera nån potät eller lök för sitt självhushåll och samtidigt göra en insats för klimatet. Genom den lilla handlingen kan stordåd genomföras. Byt ut en köttbit mot en grönsaksbiff eller varför inte laga sin trasiga byxa istället för att köpa en ny.

/Jessica

Ordförandeord 2015/2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMånga bäckar små-Ett ordspråk som har kraft.

Ibland blir man pessimist då man ser hur  trögt och oengagerat politiker och storföretag agerar för att skapa en hållbar natur. Världens djurarter dör ut 114 gånger snabbare än normalt och i takt med att vi får det bättre, så överutnyttjar vi jordens naturresurser, med allt vad det innebär.

Vågar politikerna ta de tuffa beslut som kommer att krävas för att rädda jorden och dess innevånare? Troligen inte. Om inte vi alla tillsammans likt små bäckar sprider våra krav om en renare och bättre värld. Går vi ihop och enas bildar vi en mäktig flod som inte går att stoppa. Vi behövs alla och tillsammans är vi starka.

/Jessica

Ordförandeord 2014/2015

Foto: Jessica Almqvist-NilssonVy från Gammelängsberget

Värna vår vackra och livsnödvändiga natur!

Tror de flesta tar naturen för given, men tänk om vi istället skulle värdesätta den som den resurs den verkligen är, för tänk om vattnet vi dricker blir än sämre än vad det är idag, jorden som ger oss vår mat blir obrukbar och luften vi andas förgiftas. Jag tror att i dagens marknadsekonomi där vinstmaximering, jäkt och egot är ett primärt mål, skulle det väl vara skönt att ta ett djupt andetag och njuta av det vackra som vår natur har att erbjuda. DU kan faktiskt göra skillnad, bara genom att välja ekologiska produkter, och-eller närproducerat, då visar vi marknaden att vi värnar våra arbetstillfällen samt minskar kemikalieanvändningen (dessutom förbjuda GMO). Ett bra ordspråk är: Vi ärver inte jorden av våra förfäder- Vi lånar den av våra barn!

/Jessica

 

Ordförandeord december 2013


MÅSTE VI ANVÄNDA PLASTPÅSAR TILL ALLTING?
Gamla tiders restprodukter av metall, trä och papper, som hamnade i havet, sjönk snabbt till botten för att brytas ner biologiskt. Plast som hamnar i havet kan däremot flyta på ytan så länge som 400 år! Fiskar och fåglar söker det mesta av sin mat i havens ytskikt. Sjöfåglar äter plastkulor som ser ut som fiskrom. Mikroskopiska plastkulor från tandkräm, hudprodukter och raklödder har hittats i musslor och fisk i Östersjön. Ju mera plast vi okontrollerat lämnar ifrån oss desto sämre för miljön. Undantagsvis finns det biologisk nedbrytbar plast, men än så länge gäller att plast skall återvinnas, eller brännas.

Lycka till med tygkassarna och God Jul! Åke