Toscatårta
Vanlig rund form
2 ägg
125 gr socker (1,5 dl)
1 tsk bakpulver
100 gr vetemjöl (2 dl)
2 msk grädde
100 – 125 gr smör
Ugnsplåt 35 x 45 cm
7 ägg
5,25 dl socker
3,5 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
7 msk grädde
350 – 425 gr smör
Om ugnsplåten är mindre kan man bara ta 3 gånger vanlig form
Glasyr
Vanlig rund form
50 gr sötmandel eller 1,5 dl solroskärnor
50 gr smör
50 gr socker (0,75 dl)
1 msk vetemjöl
½ msk grädde
Till ugnsplåten annan storlek multiplicerar du med 3.
Så här gör du kakan
Vispa ägg och socker pösigt Sikta ner bakpulvret med vetemjölet.
Häll i grädden och det smälta smöret Rör om
Häll smeten i smörad bröad form. (Jag brukar ”bröa” med kokosflingor)
Grädda i 175º i ca 25 minuter
Under tiden gör du glasyren
Om du använder mandel så skålla och hacka den
Smält smöret rör i socker, solroskärnor eller mandel, mjöl och grädde.
Låt blandningen få ett uppkok ej mer om du använder mandel
Har du solroskärnor kan du koka ett par minuter.
Bred ut glasyren på kakan (utifrån och in)
Sätt in den högst upp i ugnen vars värme du ökat till 225 º Grädda i 5-6 minuter